Esileht > Uncategorized > Kulinaarsed eksperimendid

Kulinaarsed eksperimendid

Pealkiri on puhas clickbait, sest ühtegi kulinaarset katsetust mu köögis veel toimunud ei ole, aga postitus sai inspireeritud sellest, et käisin eile poes ja nägin sellist huvitavat asja nagu kimchi maitseainesegu. Või õigemini tundus see paki sees olevat pasta, mis teeb asja veel lihtsamaks. Ilmselge vihje, et ma pean selle kimchi tegemise ikka ette võtma. Olen juba hea hulk aega erinevaid retsepte lugenud ja vaaginud ja teinud korraliku eestlase kombel hmmm ja eeee ja igasugu muid asju, aga vot kimchit valmis teinud siiani ei ole. Sest kust ma võtan gochujang’i, eksole, aga mis kimchi see ilma gochujang’ita on. Kuigi ma olen suht kindel tegelikult, et internetist on tänapäeval kõiki asju saada, asi see gochujang pole.

Ma olen kimchit muidugi ise ainult ühe korra elus söönud, kunagi Rootsi sõites laevas, kus ma pidin selle tarbeks end läbi võitlema keskealiste asiaatide kambast, aga veidike õnnestus mul endale sealt ikka tänu kiirele reaktsioonile krabada. Mu mälu kohaselt maitses imeliselt. Tüüpiline mina – hapukapsast ma ei armasta sugugi (ega üleüldse kapsast mitte mingil kujul), aga kimchi andke ainult kätte. Ma vist ikka ei ole eestlane, eriti mis mu maitsemeeli puudutab.

Kui peaks kunagi juhtuma, et ma selle kimchi tegemiseni jõuan, siis kindlasti kuulete sellest.

Muus osas pole mu köögis eriti midagi põnevat toimunud. Esmaspäeval tegin punast tai karrit ja mõtlen siiani, et kas ma panin millegagi puusse või ongi roheline karri oluliselt parem. Ma olen punast karrit varem ka teinud ja siis mõtlesin sama. Ahjaa, nädalavahetusel tegin esmakordselt ka jambalaya’t, mis osutus samuti ülimaitsvaks. Krevette ma mõistagi ei pannud, sest ma ei söö krevette. See-eest panin ananassi. Mis tuletas mulle meelde ülemaailmse ülitähtsa universumit muutva küsimuse, et kas ananass käib pitsa peale. See küsimus, muide, kallid inimesed, pole mingi teema. Kosmiliselt tähtsusetu. Tõeline küsimus, mille olulisusest saavad aru ainult eestlased, ja mis õnneks kerkib päevakorda vaid kord aastas, on mõistagi see, et kas vastlakukli sisse käib moos või ei. Suutkem eristada tõeliselt olulisi teemasid pseudoprobleemidest!

(Ananass – jah, moos – ei.)

k.

Rubriigid:Uncategorized
  1. jurga
    märts 13, 2019, 11:35 e.l.

    https://umami.ee/toode/gochujang-ehk-korea-tsillipasta/
    eriti laisk inimene teeb kimchit üldse nii, et segab tavalise eesti hapukapsa srirachaga (ja soovi/olemasolu korral pisukese koriandri ja kalakastmega)

  2. märts 14, 2019, 1:22 e.l.

    Kui juttu on purgipastadest, siis on ka minu arust roheline karri parem. Seal on ju palju mitmekesisem koostis – punases domineerib tšilli, aga rohelises on tunda kõike seda kalganit ja kahvrilaimi ja värki.

  1. No trackbacks yet.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: