Esileht > Uncategorized > Tegin ka kooki

Tegin ka kooki

Inspireerusin Indigoaalase viimasest postitusest – mitte küll koogitegemise osas, sest see oli mul ammu plaanis, aga blogipostituse tarbeks.

Mulle väga meeldib küpsetada, samas süüa teha meeldib mulle oluliselt vähem – vastupidiselt Indigoaalasele, aga just tema postitusest ma sain aru, miks see nii on. Koogiretseptid on ülimalt konkreetsed ja mulle see sobib, ja seetõttu ma ei saa aru, kuidas on võimalik, et küpsetades midagi untsu läheb. Mul pole iial elus mitte ainuski küpsetis nässu läinud ja nüüd mulle jõudis kohale, et selle põhjuseks on minu ülim detailitäpsus ja raudne kinnipidamine etteantud reeglitest. Kui retseptis on kirjas, et pane 125 grammi hapukoort, siis ma panen täpselt 125 grammi hapukoort. Köögikaal on mu parim sõber – ma kaalun isegi oma igahommikused pudruhelbed ära, mitte ei pane umbes midagi potti. Selle ülima detailitäpsuse põhjusele ma vist sain ka jaole, kui ma emaga vestlesin…

Ema: me käisime isaga poes ja tahtis uut köögikaalu osta, mis maksis 300 eurot ja mis kaalub 0.001 grammi täpsusega.

Mina: kas ta kavatseb narkoäriga tegelema hakata või mille jaoks tal sellise täpsusega kaalu vaja on…?

Niisiis, köögikaal ja erinevad mõõduanumad on meil veres, tuleb välja. Küpsetamise jaoks on väga täpsed kogused väga olulised, nagu me kõik teame.

Söögitegemine on aga mu jaoks palju keerulisem, sest ehkki enamikes retseptides on ikkagi kirjas, mida kui palju panna, siis pole need tihtipeale minu jaoks piisavalt detailsed ja mul puudub igasugune loomingulisus ja oma peaga mõtlemise võime. Kui retseptis on kirjas “maitsesta soola ja pipraga”, siis ma lähen täiesti ahastusse, sest keegi ei ütle ju mulle, kui palju seda soola ja pipart peab panema ja mul endal puudub piisav enesekindlus sellised otsuseid vastu võtta. Ainsad toidud, mille tegemisel ma end kindlalt tunnen, on need, mida ma olen kakskümmend aastat järjest täpselt samamoodi teinud, sest nende puhul on mul vähemalt meelde jäänud, kui palju mingit maitseainet täpselt panna tuleb.

Ja jah, ma saan aru toidu maitsmise kontseptsioonist, aga mul puudub millegipärast arusaam, milline see maitse siis olema peaks. Eriti kui ma maitsen sedasama asja juba kolmandat korda järjest ja ma ei saa ikka aru, kas see on mage või on soola piisavalt. Äkki mul ongi mingi vähearenenud maitsemeel ja seetõttu mulle meeldivad väga tugeva ja intensiivse maitsega toidud (india köök, anyone?) Õnneks ma pean mainima, et ka kõik toidud, mis ma teinud olen, on alati täiesti söödavad välja tulnud.

Tänane õunakook oli esmakordne katsetus ja ehkki retsept tundus alguses imelik, siis kook tuli väga hea. Teen teinekordki. Kuna mulle küpsetada ju väga meeldib.

k.

Rubriigid:Uncategorized
  1. september 4, 2021, 10:42 p.l.

    Ma kummardan ja kadestan. Aga no eks igale antakse vastavalt vajadusele 🙂 🙂
    Jaga retsepti ka !

  2. september 5, 2021, 1:12 e.l.

    Ma elan ühe samasugusega, kes räägib, et tal pole mõtet maitse järgi proovida, kas soola on parasjagu, sest ta ei tee vahet. Ja täpselt samamoodi armastab ta vürtsist toitu, sest “sellest ma saan aru, et on mingi maitse”. Pmst kui ma teen ükskõik mida, mis suu õhkama võtab, siis on enam-vähem garanteeritud, et tema arust on hea toit.

    • Klari
      september 6, 2021, 9:03 e.l.

      Ma põhimõtteliselt saan aru, kui soola on vähe – aga jällegi, ma olen teiste inimestega võrdluses aru saanud, et ma üleüldises plaanis eelistan palju soolasemat toitu, kui teised. Aga ma ei saa tihtipeale aru sellest hetkest, kui soola saab parasjagu – ehk et kui ma hakkan toidule soola juurde panema, siis ma saan aru alles sellest, kui seda liiga palju saab 😀 Lisaks esineb mul aeg-ajalt seisundeid, kus absoluutselt kõik asjad maailmas mu jaoks on täiesti magedad ja siis ma ei saa oma maitsemeelele üldse tugineda (kui ma olen kuuma ilmaga pikki maid jooksnud ja ilmselt viimasegi soola organismist välja higistanud, siis võib juhtuda, et ma paar päeva kaeban, et kartulikrõpsud on ilma soolata tehtud…)

      • september 7, 2021, 6:32 p.l.

        a see viimane kõlab just nagu väga hästi keha vajadustele orienteeritud maitsemeel.

  1. No trackbacks yet.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: